Světový pohár Sangerhausen 2023

Světový pohár Sangerhausen 2023

V sobotu 15.4. se uskutečnil světový pohár v Německém Sangerhausenu.
Turnaje se zúčastnilo 10 týmů z pěti zemí. Za Sokol Zlín Prštné startovala dvojice Radek Adam a Tomáš Horák, který zaskočil za zraněného Ludvíka Píska.

Na turnaj, kvůli zaneprázdněnosti realizačního týmu, však museli vyrazit bez trenéra. Díky mezinárodním vztahům, které jsme si kluci v posledním období vytvořili, nebylo těžké zaimprovizovat a tak si zajistili že je za bránou v průběhu turnaje koučoval mistr Evropy v kategorii U23 z minulého roku (Markus Dörr).

V prvním zápase se utkali s týmem Schiefbahn z Německa. V začátku zápasu se Tomovi podařilo prostřelit gólmana a dostat náš tým do vedení, se skvělou obranou v podání obou hráčů se stav 1:0 pro Zlín promítl až do druhého poločasu, kde byl ještě navýšen střelou Radka na 2:0, taktickou hrou s menšími zaváháními se již výsledek nezměnil a ze zápasu si odnesli 3 cenné body.

Druhý zápas proti Rakouské jedničce z Dornbirnu (mistři světa z roku 2022). Velmi rychlé zaskočení ze strany Rakušáků přišlo hned po první střele Toma, kdy tvrdou ránou pod břevno prostřelil Patrika Schnetzera. Pak se zvedl vítr a Dornbirn proměnil útok za útokem až do vedení 5:1. Obrat ke konci poločasu byl nečekaný, ale po tvrdých střelách obou hráčů ze Zlína padly další 2 góly, stav poločasu tedy 5:3 pro Rakousko. V druhém poločase to byla vlastně přelévaná, padal gól za gólem z obou stran a celkem bylo vstřeleno 17 gólů v poměru 9:8 pro Rakousko.

Další zápas byl proti Sangerhausenu, domácímu družstvu. Po výpadku obou našich hráčů na začátku zápasu jim odskočili o 3 branky. Poté začalo dohánění stavu, což se skoro povedlo, kdy při stavu 5:4 pro Sangerhausen v posledních vteřinách zápasu byla velká šance vstřelit gól do prázdné branky, přičemž oba protihráči byli spadlí a bránili Tomášovi ve vstřelení gólu. Tom bohužel minul a stav 5:4 zůstal nezměněný.

Před posledním zápasem bylo zřejmé, že pokud vyhrají, tak budou mít stejný počet bodů jako Schiefbahn a díky vzájemnému zápas se posunou na druhé místo. Tým Mosnangu je však známý trpělivou a zvláštní hrou a v daný okamžik měl 3 body stejně jako naši borci. Kluci od začátku vedli a náskok navyšovali. Pak přišla chyba z nervozity a Radek si dal vlastní gól a vzápětí taktická chyba v obraně a vedení se snížilo na 5:4. V posledních vteřinách přišel jak zmatek od rozhodčích, tak štěstí ze strany Mosnangu a dorovnali na 5:5.

Po odehrané skupině tedy kluci měli stejný počet bodů i skóre jako Mosnang, a tak přišlo na penaltový rozstřel, ve kterém po páté sérii vyhráli 4:3, a tak brali 3. místo ve skupině.

V zápasu o 5. místo se setkali s druhým týmem Česka ze Svitávky. V prvním poločasu byl stav vyrovnaný, ale hra moc dobře nevypadala. Druhý poločas bylo spíše trápení, než postupné útočení. Málo střel, slabá síla střely dali soupeřovi možnost zvýšit náskok jednoduchými góly přes celé hřiště. Kluci prohráli 4:7 a umístili se tak na 6. místě.

V turnaji bylo možné se umístit i lépe a kluci si toho byli vědomi, avšak nevěší hlavu a s pokorou berou cenné zkušenosti z tak dobře obsazeného turnaje

Fotogalerie z turnaje