Bronz na Mistrovství Evropy Juniorů

Bronz na Mistrovství Evropy Juniorů

Švýcarský Wallisellen hostil ve dne 19. – 20. 5. 2023 juniorské mistrovství Evropy v sálové cyklistice a Česká republika díky dvojici Jáchym Baxa, Tadeáš Červík (oddílová příslušnost Zlín/Favorit Brno) vybojovala bronzové medaile.

Možnost startu na juniorském šampionátu si Jáchym s Tadeášem vybojovali jednak výsledky v I. lize juniorů, ale zejména pak vítězstvím na domácím juniorském mistrovství ve Frýdlantu nad Ostravicí, které je v součtu nominačních bodů posunulo před tým Svitávky.

K úvodnímu zápasu v soutěži nastoupili kluci proti týmu Rakouska, které výborném výkonu porazili v poměru 4:1, když průběh celého utkání měli pod kontrolou a zaslouženě slavili první bodový zisk.

V druhém utkání Jáchym s Tadeáš nastoupili proti Belgii a po opatrném rozjezdu se náš tým ujal vedení, které postupně navýšil na stav 3:1. Vypadalo to, že si jdeme pro jisté vítězství, ale po chybné rozehrávce Jáchyma se Belgičanům podařilo snížit na rozdíl jedné branky a další nepřesná přihrávka v závěru utkání znamenala nerozhodný výsledek v poměru 3:3.

Ve třetím zápase čekal náš tým souboj s domácím Švýcarskem, které hrálo s podporou publika v zádech. Náš tým si udržoval vedení a na rozdíl od přechozího utkání s Belgií si kluci pohlídali závěr utkání a po takticky výborné zvládnutém utkání slavili zasloužené vítězství v poměru 3:2.

V utkání s nejslabším soupeřem Francií si kluci vyzkoušeli své střelecké umění a soupeře deklasovali v poměru 11:1.

V posledním utkání skupinové fáze čekal náš tým největší favorit turnaje, tým Německa. V prvním poločase jsme byli německému týmu vyrovnaným soupeřem a diváci měli možnost sledovat krásné útočné akce zakončené gólově. Favorizovaný německý tým nakonec zvítězil v poměru 6:3. I přes tuto porážku skončili kluci ve skupině na druhé příčce.

V semifinále čekal český tým soupeř z Rakouska, kterého ve skupině s přehledem porazil. Oboustranně opatrné utkání s cílem nedopustit se chyby skončilo remízou 2:2 a následovaly penalty. Šťastnější byl nakonec rakouský tým, který zvítězil v poměru 5:4.

V zápase o bronz se český tým utkal se Švýcary a stejně jako v utkání v základní skupině porazil houževnatý domácí tým v poměru 3:2. Českému týmu se podařilo medailově navázat na loňské vystoupení Davida Petra a Michala Musila a druhý rok po sobě získat na vrcholné juniorské soutěži medaili.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na tréninkové přípravě hráčů, zajištění nezbytného technického servisu i zázemí umožňujícího sportovní přípravu v rámci našeho klubu.

Konečná tabulka:

1.
GER
Luis Müller / Loris Ferrari
2.
AUT
Max Schallert / Timo Lampert
3.
CZE
Jachym Baxa / Tadeas Cervik
4.
SUI
Simon Müller / Levin Fankhauser
5.
BEL
Victor Heirbrant / Wout Oosterlinck
6.
FRA
Amaury Engel / Aurel Morgenthaler

IMG-20230520-WA0008
« z 12 »